INKUBÁTOR BOROK.
Ha egy csecsemő idő előtt születik inkubátorba kerül, hogy az élete első hónapjait átélje.
Ha egy szőlőt idő előtt szüretelnek, hónapokkal az ideális szüreti időpont előtt, tehát pl. július elején, akkor nem lehet ebből a „termésből” bort készíteni. Akkor sem könnyű ha az ideális szüreti időpontban szüretelünk.
Így szerintem mind ahogy egy csecsemőnek, szőlőnek is kell egy természet által meghatározott idő míg beérik és kell a mustnak is míg elforr és a bornak is kell idő míg lekerekedik, finomodik, élvezhetővé válik. Természetesen ezt siettetni csak úgy lehet ha valamit feláldozunk érte: eltarthatóságot, egyediséget, természetességet, stb.
Ma a borok 90% inkubátorban készül, és hónapokkal, évekkel előbb kerül a fogyasztók asztalára míg sem elkészült volna. Ezért komoly eljárásokon kell, hogy keresztül essen és számos vegyszeres kezelést kell, hogy kapjon az életbemaradáshoz. Ezek később is kimutathatóak a borban. Ma csak azt kell feltüntetni a borokon, hogy ként tartalmaz. Ezt a borok 99,5% tartalmazza és már a rómaiak is használták, a többit pedig aszkorbin savval ( C vitamin) védenek az oxidáció ellen. Sajnos nem kell feltüntetni a borokon a mesterséges színezéket, a mesterséges savakat, csersavakat, ízfokozókat, aromákat, génmanipulált élesztőket és még sorolhatnám. Mind fogyasztó nem tudom eldönteni, hogy akarom vagy sem ezeket az E számokat egy úgymond „természetes“ termékben vagy sem. (Természetes: mert az előtt 500-2000 éve is készítettek kitűnő borokat minden vegyi hókusz-pókusz nélkül.) Ma átlagosan az Európai unióban az emberek évente ezekből az E számokból 3 kg mennyiséget fogyasztanak és több mind 300 fajta van. Biztos, hogy ekkora menyiségben sem okoznak betegségeket???
Bár a kígyó méreg is kis mértékben pl. kitűnő szív orvosság de nagy mértékben fogyasztva már elég nagy „mérget“ tud okozni. Így azt gondolom, hogy szeretném ha annyira felnőttnek néznének és rám bíznák a döntést, hogy mit, mikor, hol akarok fogyasztani, ha már így is úgy is kötelező volt iskolába járni, hogy olvasni tudjak akkor szívesen elolvasnám a címkén és döntenék szabad (?) akaratomból.
Így várom, hogy a boron is kötelező legyen, mind más élelmiszereken feltüntetni a tartalmát!
Most már látom az első e-maileket, telefonokat: „de én szeretem ezeket a friss, ropogós, illatos reduktív borokat, rozékat.“ Friss, ropogós, zamatos borokat, rozékat lehet hordóban, vegyszerek nélkül is készíteni, ez stílus kérdése és nem technológiai kérdés. De mi volt előbb, az igény a friss stb. borokra, vagy a bor amit aztán bő-lére engedett marketinggel eladtak neked? Először te verted az asztalt, hogy te rozét akarsz, vagy néhány éve divat lett rozét inni. Bocsika de ezelőtt 20 éve azt sem tudtuk mi az a rozé.
Az, hogy ma a borok legnagyobb része reduktív, nem azért született meg mert erre volt igény, hanem, az ipari termelés a nagyobb profit miatt költségeket akart megtakarítani. (A hordó az macerás, azzal dolgozni kell, tisztán kell tartani, nehezebb elmosni, ha üres akkor is kezelni kell stb.) Tehát olcsóbb legyen a bor, és ahogy mondani szokás olcsó bornak híg a leve és itt a szó szoros értelmében erről van szó.
Hogy haladni kell az idővel, a korral, akkor ezek a haladó modern borászatok menyi időt és pénzt fordítanak például a természet, környezetvédelemre, arra munkát is kell fordítani, ja az pénzbe kerül, az csökkenti a profitot?, nem köszönjük abból akkor mi még sem kérünk.
Mit tehetek én mind fogyasztó? Hát minden egyes vásárlásnál a kasszánál leadom a szavazatomat, igen szavazok, hogy még továbra is ezt a mű-bort, mű pizzát, mű vajat, mű sonkát, mű kenyeret, akarom fogyasztani. Ameddig megveszem addig az ipar nem fog változtatni, ha viszont a számok nem stimmelnek, rákényszerítem őket a változtatásra. De egy példa arra, hogy mekkora konszerneket változtatásra lehet kényszeríteni. A Mc donnalds Francia országban aki volt és látta, tapasztalta az tudja, hogy az ottani üzletek nem hasonlítanak a világban elterjedt, bevett üzletekhez, más a berendezésük, más ételeket, menüket kínálnak, sőt a rendelt menüt az asztalokhoz ki is viszik. Miért is, mert különben az emberek nem mennének be és így becsukhatnának.
Örülnék ha legközelebb nyugodt szívvel mondhatnánk: Egészségünkre!
Ervin.