HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

INKUBÁTOR BOROK.

2011.01.13. 20:00 :: Ervino

 

INKUBÁTOR BOROK.


Ha egy csecsemő idő előtt születik inkubátorba kerül, hogy az élete első hónapjait átélje.


Ha egy szőlőt idő előtt szüretelnek, hónapokkal az ideális szüreti időpont előtt, tehát pl. július elején, akkor nem lehet ebből a „termésből” bort készíteni. Akkor sem könnyű ha az ideális szüreti időpontban szüretelünk.

Így szerintem mind ahogy egy csecsemőnek, szőlőnek is kell egy természet által meghatározott idő míg beérik és kell a mustnak is míg elforr és a bornak is kell idő míg lekerekedik, finomodik, élvezhetővé válik. Természetesen ezt siettetni csak úgy lehet ha valamit feláldozunk érte: eltarthatóságot, egyediséget, természetességet, stb.


Ma a borok 90% inkubátorban készül, és hónapokkal, évekkel előbb kerül a fogyasztók asztalára míg sem elkészült volna. Ezért komoly eljárásokon kell, hogy keresztül essen és számos vegyszeres kezelést kell, hogy kapjon az életbemaradáshoz. Ezek később is kimutathatóak a borban. Ma csak azt kell feltüntetni a borokon, hogy ként tartalmaz. Ezt a borok 99,5% tartalmazza és már a rómaiak is használták, a többit pedig aszkorbin savval ( C vitamin) védenek az oxidáció ellen. Sajnos nem kell feltüntetni a borokon a mesterséges színezéket, a mesterséges savakat, csersavakat, ízfokozókat, aromákat, génmanipulált élesztőket és még sorolhatnám. Mind fogyasztó nem tudom eldönteni, hogy akarom vagy sem ezeket az E számokat egy úgymond „természetes“ termékben vagy sem. (Természetes: mert az előtt 500-2000 éve is készítettek kitűnő borokat minden vegyi hókusz-pókusz nélkül.) Ma átlagosan az Európai unióban az emberek évente ezekből az E számokból 3 kg mennyiséget fogyasztanak és több mind 300 fajta van. Biztos, hogy ekkora menyiségben sem okoznak betegségeket???


Bár a kígyó méreg is kis mértékben pl. kitűnő szív orvosság de nagy mértékben fogyasztva már elég nagy „mérget“ tud okozni. Így azt gondolom, hogy szeretném ha annyira felnőttnek néznének és rám bíznák a döntést, hogy mit, mikor, hol akarok fogyasztani, ha már így is úgy is kötelező volt iskolába járni, hogy olvasni tudjak akkor szívesen elolvasnám a címkén és döntenék szabad (?) akaratomból.


Így várom, hogy a boron is kötelező legyen, mind más élelmiszereken feltüntetni a tartalmát!


Most már látom az első e-maileket, telefonokat: „de én szeretem ezeket a friss, ropogós, illatos reduktív borokat, rozékat.“ Friss, ropogós, zamatos borokat, rozékat lehet hordóban, vegyszerek nélkül is készíteni, ez stílus kérdése és nem technológiai kérdés. De mi volt előbb, az igény a friss stb. borokra, vagy a bor amit aztán bő-lére engedett marketinggel eladtak neked? Először te verted az asztalt, hogy te rozét akarsz, vagy néhány éve divat lett rozét inni. Bocsika de ezelőtt 20 éve azt sem tudtuk mi az a rozé.


Az, hogy ma a borok legnagyobb része reduktív, nem azért született meg mert erre volt igény, hanem, az ipari termelés a nagyobb profit miatt költségeket akart megtakarítani. (A hordó az macerás, azzal dolgozni kell, tisztán kell tartani, nehezebb elmosni, ha üres akkor is kezelni kell stb.) Tehát olcsóbb legyen a bor, és ahogy mondani szokás olcsó bornak híg a leve és itt a szó szoros értelmében erről van szó.


Hogy haladni kell az idővel, a korral, akkor ezek a haladó modern borászatok menyi időt és pénzt fordítanak például a természet, környezetvédelemre, arra munkát is kell fordítani, ja az pénzbe kerül, az csökkenti a profitot?, nem köszönjük abból akkor mi még sem kérünk.


Mit tehetek én mind fogyasztó? Hát minden egyes vásárlásnál a kasszánál leadom a szavazatomat, igen szavazok, hogy még továbra is ezt a mű-bort, mű pizzát, mű vajat, mű sonkát, mű kenyeret, akarom fogyasztani. Ameddig megveszem addig az ipar nem fog változtatni, ha viszont a számok nem stimmelnek, rákényszerítem őket a változtatásra. De egy példa arra, hogy mekkora konszerneket változtatásra lehet kényszeríteni. A Mc donnalds Francia országban aki volt és látta, tapasztalta az tudja, hogy az ottani üzletek nem hasonlítanak a világban elterjedt, bevett üzletekhez, más a berendezésük, más ételeket, menüket kínálnak, sőt a rendelt menüt az asztalokhoz ki is viszik. Miért is, mert különben az emberek nem mennének be és így becsukhatnának.


Örülnék ha legközelebb nyugodt szívvel mondhatnánk: Egészségünkre!

Ervin.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr532581962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2011.01.13. 21:41:14

Kedves Ervino! Komolyan mondom, csodálkozom hogy ilyen dolgok eszedbe jutnak. Én szoktam ilyeneken gondolkodni de mindig naivnak neveznek hogy mit gondolok én meg hogy hol járok? De ezzel akkor nem vagyok egyedül. Ha valamikor akkor talán most ebben a ciklusban lehet hatni ilyen irányba is. Vagy mégse, mert akik tudnának hatni azoknak nem érdekük? Szerintem nagyon kevés mennyiségat képviselnek akiknek ez érdekük...

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.01.15. 07:42:25

Hm. Ha egy bor nem fahordóban készül, hanem acéltartályban, az már "mű"bor?

cser11 · http://csernyikpince.blog.hu 2011.01.15. 17:40:00

"Sajnos nem kell feltüntetni a borokon a mesterséges színezéket, a mesterséges savakat, csersavakat, ízfokozókat, aromákat, génmanipulált élesztőket és még sorolhatnám." A 2009-től érevényes Magyar és EU-s bor jogszabályok szerint tilos mesterséges színezéket, és aromát szőlőborba tenni,( csak esetleg Vermutba, vagy ízesített boralapó italba) borászatban felhasználható ízfokozó nincs, ha csak nem a pörkölt tölgy chipset, kockát, dongát érted ízfokozónak,(bort a fába, vagy fát a borba?) csersavat (tannint) 2009 augusztusa óta OEM/Minőségi borokhoz nem lehet használni. A borokban természetesen előforduló, viszont mesterségesen előállított savakat valóban bizonyos határok között lehet használni.
Érdekes Wachauban nagyon sok borászat kizárólag saválló tartályokat használ, mégsem monda senki, hogy "mű" borokat készítenek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.16. 12:11:49

@Tóth Ferenc: Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Ismerős ez, Feri?

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.01.17. 08:26:28

@BZoltan: Vagy kivéve a gyevi bírót, ugye? Hagyjál már az ilyen hülyeségeiddel!
Esetleg, ha a szerző általánosító célozgatások helyett konkrétumokat írna...de ahhoz vagy gyáva, vagy nincs semmi konkrétum. Így marad a rinyálás.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.17. 08:52:02

@Tóth Ferenc: Nem Feri, nagyon nem.

Amit írtam az egy régi jó példa arra az esetre amikor valaki összekeveri az ekvivalencia és az implikáció logikai relációkat. Középiskolás tananyag és józan paraszti ész.

Az, hogy az olcsó technoborok jellemzően acéltartályban készülnek az nem jelenti azt, hogy az acéltartályban készült borok jellemzően olcsó technoborok lennének.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.01.17. 12:12:32

@BZoltan: Jájjj :DD
Ilyen szavaktól nem leszel ám okosabb :)
Inkább megyek metszeni

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.17. 12:19:22

@Tóth Ferenc: nem a szavaktól leszel okosabb, hanem attól, hogy tudod mit jelentenek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.17. 14:54:06

@Tóth Ferenc: De igen :) Te pedig gondolkozz el ezen két szép szó jelentésén és jöjj rá, hogy ismét lékre futottál.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.01.17. 15:31:16

@BZoltan: Unlak. A dedós módszeredet pedig a kedves családodon gyakorold
Üdv

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.17. 17:05:39

@Tóth Ferenc: Ne engem cinkelj, ha egyszerűen nem érted ezen két alapvető logikai reláció közötti különbséget. Persze nem kell mindenkinek emlékeznie a középiskolás matematikára, de ebben az esetben érdemes csendben maradni és nem beszólogatni, mert csak még cikibb lesz a dolog.

Itt a vége Feri...

Tojglius 2011.01.19. 08:54:42

Feri, van 1 ötletem:
Van blogod (üres?), honlapod, szőlőd és borod!
Tehát: írj szebbet, okosabbat, bölcsebbet, termelj jobb, finomabb szőlőt, készíts belőle elismertebb jobb borokat (add el őket sikeresen és tégy szert országos elismertségre) és máris lesz alapja a kritikáidnak...

Ráadásul most - már megint - tényleg teljes félreértésben vagy... Ebből két dolog következhet:
1: valamiért haragszol a blog gazdáira és a haragod elvakítja a józan itélőképességedet!
2: egyszerűen tényleg rossz a felfogásod, mert rajtad kívül általában mindenki érti, hogy mit akarnak mondani a blog szerkesztői!

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.01.21. 07:18:52

Aztán ki vagy te, hogy utasításokat adsz nekem? Egyébként, bár semmi közöd hozzá, csináltam 20 évig és eljutottam vele addig, hogy 44 évesen "nyugdíjba" tudtam menni. Csináld utánam :) Már csak a szőlőmet metszegetem, hogy ne unatkozzak..
(most jön az, hogy biztos hamisítottam ) :)

Blog írásra meg nem alkalmas az oldal(töröltem is), bár néha olyan baromságokat olvasok a neten, hogy késztetést érzek rá, hogy helyretegyem. :) De az az igazság, hogy nekem valahogy nem megy az, ami "egyeseknek". Konkrétan a terelés, a mellébeszélés, a félreérthető célozgatás(konkrétan hazudozás). Tudod, az igazság néha fáj, nem csoda, hogy esetenként kivágom a biztosítékot egyeseknél. Igaz, Bzoltán?

Apropó Zoli, ne legyél abban az öntelt hitben, hogy nem értem miről beszélsz. Az a véleményem, hogy az olyan idegen szavak használata, melyeknek van magyar megfelelőjük, az nem a műveltség bemutatása, hanem nagyképű, otromba bunkóság. Tessék magyarul beszélni.

És itt fejezzük be a személyeskedést, jó?!

Tojglius 2011.01.21. 08:27:18

:) Nem utasítást akarok Neked adni, hanem jogalapot a kritikáidra, hogy hitelesebb lehess...

Amúgy nem azt nem érted, hogy Zoli miről beszél, hanem azt érted folyton félre amit a blog szerkesztői akarnak mondani, aztán nekiugrasz azoknak akik szólnak, hogy szerintük ezt félreértetted...

Jelen esetben levontál egy hibás következtetést az acélhordó és a műbor kapcsán (lásd következő blogbejegyzés), korábban levontál egy másik rossz következtetést a támogatási pénzek vélhetően rosszhiszemű felhasználása és az alföld "fikázása" között. De ez még önmagában nem is lenne baj!
A baj az, hogy ezt nem vagy hajlandó belátni, hogy tévedtél/félreolvastál...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.21. 11:02:19

@Tóth Ferenc: Igazad van Feri, az ekvivalencia magyarul a "kölcsönös megfeleltetés" az implikáció pedig az "egyirányú megfeleltetés". Ezek nem idegen szavak, hanem formális logika területének magyar kifejezései.

Te, nálam még sosem verted ki a biztosítékot :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.21. 11:02:59

@Tojglius: Hagyd a fenébe, felesleges. Tényleg.
süti beállítások módosítása