HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Pedig volt rajtam sapka!

2010.05.12. 11:06 :: Ervino

Pedig volt rajtam sapka!

Az idén is újra végigjártam a szőlőtelepítésí pályázat tortúrát, kénytelen voltam, hiszen tavaly indok nélkül utasították el. ??? Igen, ilyen is van.


Ime így néz ki:


Végy egy elhanyogolt területet, amit már évek óta nem művelnek. Kérj a kedvenc hegybíródtól kivágási engedélyt. A bokrokban, iszalagban és parlagfüben gazdag területet szabadítsd meg a telepítés számára. A régi oszlopokat, tőkéket távolítsd el. Kérd fel kedvenc hegybíródat és két urat az MVH-től, hogy szíveskedjenek ellenörizni a kívágást. (10 000,-Ft) Kérj fel egy szakértőt, aki talajvizsgálatot végez (110 000,- Ft ért), szántasd fel mélyszántással kb 70-80 cm mélyen. (90 000,- Ft) Kérj a kedvenc hegybíródtól telepítési engedélyt, majd következő tavasszal telepítsd el szőlődet, karózd ki, közben ne engedd, hogy a gaz újra birtokába vegye a területedet, és ezt kb 2-3 hetente. A nővekedő hajtásokat 3-4 hetente kösd a karóhoz, és permetezz. 1 év múlva tavasszal hívd fel kedvenc hegybíródat és két urat az MVH-től, hogy sziveskedjenek ellenőrizni az új telepítést. (10 000,- Ft) Rendeld meg az oszlopokat, drotókat, feszítőket (670 000,- Ft) és a használatí utasítás szerint helyezd el őket a földbe, oszlopra stb. Közben óvd a szőlőt a gaztól, betegségektől.

Most már beadhatod a pályázatodat, de hogy minden szükséges papírt beszerezz, 2 hét áll a rendelkezésedre, jobb estben. Kivágási engedély, telepítési engedély, szőlőszármazási bízonyítvány, adatlapok az MVH-tól kb 7-8 db. Igazolás a földhivataltól, hogy a terület a te tulajdonodat képezi. (Ja itt egy NÜANSZ, ahogy Hofi bácsi mondaná. A földhivatal kétféle adatlapot állít ki, hivatalosat és nem hivatalosat ??? Érti ezt valaki? Egy hivatal kiadhat egy nem hivatalos papírt is??? Na, jó ezt hagyjuk inkább) (11 000,- Ft) A kedvenc hegybíródtól kérj térképkivonatot, igazolások tömkelegét.


A pályázat már a bizotság előtt, hogy lesz- e pénz belőle, és mikor kerül kifizetésre pedig csak a csillagászok tudják megmondani. A biztonság kedvéért az idén nem húztam hozzá sapkát.


Jelentem a szőlő azért jól van, és lassan már negyedik évéhez érkezik, így már kevés terméssel is megajándékoz az idén. Szerintem kitesz magáért, és egész édes terméssel fog megjutalmazni, hogy egy picit feledtesse az elmúlt időt. -E-

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr721994591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Féllábú 2010.05.14. 19:52:02

Drukkolok, nyáron, amikor újra arra járunk, remélem, koccinthatunk a sikerre! Üdv: Tornyai Laci

spat 2010.05.16. 15:44:07

Kedves István és Ervin!

Egy ilyen csúnya esős májusi délutánra nem tudtam volna jobb dolgot kitalálni, mint végigolvasni az írásaitokat és végiggyönyörködni a nagyszerű képekben.

Hogy a blog szórakoztatva informál vagy informálva szórakoztat, azt nem tudom, meg nem is lényeges, de az egészen biztos, hogy nagyon nagyon színvonalas.

Telhetetlen vagyok. Sok sok ilyet írjatok :-))

S.György

fiatalborivo 2010.05.20. 19:03:19

Csak véletlenül maradt ki az a hektáronkénti 1 milla körüli összeg ami maga a szőlőcsemeték ára, vagy ti azt nem veszitek hanem szaporítjátok?

Gernye 2010.11.25. 14:35:51

Sziasztok!

Élvezettel olvasom az elmélkedéseiteket, éppen ezért szívesen venném, ha kicsit sűrűbben tennétek.
süti beállítások módosítása