Letesztelt tesztelők
Régen nem csodálkozunk azon, hogy egy-egy bor ugyanabban az időpontban tartott két versenyen végletesen különbözőféleképpen szerepel. Már az sem nagy csoda, hogy egy borverseny drága pénzért hozatott ítész-sztárjai közül az egyik az elképzelhető legmagasabbra-100 pontra, a szomszéd asztalnál ülő kollegája, az élvezhetetlent jelölő 49-re pontozza ugyanazt a tételt. A Revue des Oenologues francia szaklap a közelmúltban számolt be arról a kutatásról, melynek során 15 csúcs sommelier-t teszteltek 10 nagy presztizsű fehér és ugyanannyi nagy vörösbor kóstoltatásával. Tökéletesen felmondták, amit hallani szoktunk. A fehérborok vaj, ananász, körte és citrusos illatokat és zamatokat árasztottak. A vörösök vörös erdei gyümölcsök, eper, málna és csokoládé zamatúak voltak. 80%-ban eltalálták a termőhelyet is. Aztán bekötötték a szemüket. Sok bornak a színét sem találták el. Folytatva a kísérletet, kiderült elég egy fehér bort rozéra vagy vörösre színezni, hogy az eddigi barack és körteízt cseresznyének és szamócának érzékeljék.
Mainz-ban, a Rajna túlpartján 500 borértő fogyasztón azt tesztelték, hogy mennyit lennének készek fizetni a fekete pohárban felszolgált rajnai fehérekért. Közben csak a terem világításának a színét variálták. Vörös, kék, zöld és fehér. Véletlenül sem értékeltek kétszer ugyanannyira különböző fénynél ugyanolyan bort. Vörös fénynél a borokat gyümölcsösebbnek és édesebbnek, kék vagy zöld fénynél fűszeresebbnek érezték. Vörös fénynél átlagosan egy Euróval többre értékelték a rieslinget mint fehérnél. Mindebben persze nincs nagy trouvaille. Az érzékszerveink egymással összeköttetésben működnek.
Hazai borversenyeinken amikor a zsűrit csípős, paprikás, hagymás reggelivel traktálják
és verseny közben a saját érdekeltségüket kereső borász-kóstolók komment-ekkel igyekeznek ízlésüket a szomszédjaikra erőltetni, más tényezők is torzíthatják az ítéletet.
Mindebből a tanulság? Figyeljünk mindenki véleményére és próbáljuk ki magunk is a lehető legtöbbet! Borkóstolót, borvacsorát ne indítsunk ágyas pálinkával, és vegyük észre, amikor a sommelier vagy a gazda éppen befolyásolni akar bennünket! De gustibus et coloribus non disputandum. J.