HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Kézműves borászat.

2011.01.06. 15:31 :: Ervino

 

Kézműves borászat.


Mi is az a kézműves borászat, hol húzzuk meg a vonalat, ki tartozik a kézműves borászathoz és mi megengedett egy kézműves borászatban?


Több internetes blogot és nyomtatott kiadványt (pl. Decanter Magazin) ist foglalkoztatott ezek a kérdések.


Akkor itt szeretnék néhány gondolatomat megosztani mind aki kézműves borászatként hirdeti magát.


Manapság már nehéz megkülönböztetni a legtöbb borászatot egy olajfinomítotól.


A Monarchia Egri Borászat is kézműves borászatként próbál magának nagyobb elismerést szerezni. Ez külföldön egy picit a nevetség tárgya lenne, hiszen ez olyan mind ha Svájcban a Swach óragyár kézműves óragyárként reklámozná magát, bocsánat de több millió órát nem lehet kézműves óraként előállítani, még akkor sem ha sok kis Kínai kezecske részt vesz az előállításában. (Bár ezt kétlem) Így több százezer palack bort sem lehet kézműves terméknek nevezni. EZ EGY SZÓ LEJÁRATÁSA! Nem akar a Mercedes Benz kézműves autómanufaktúra lenni, sem a Boss ruhagyár nem próbál több vevőt szerezni azzal a badarsággal, hogy ő kézműves cég lenne. Ez csak nálunk létezik. Ha elmész egy szabóhoz vagy cipészhez aki méretet vesz rólad és aszerint készíti el neked a terméket, az már kézműves, persze csak akkor ha meg is vagy elégedve azzal amit készített, ha nem akkor kontár csak az illető. Vele meg tudod beszélni, hogy az egyik kezed hosszabb, a bal vállad lóg, stb. és így rád szabott terméket tud készíteni ami egyedi lesz.


Mit is ír erröl a szóról a Magyar Értelmező Kézi szótár:

A magyar nyelv kézművesség szava a hagyományokra épülő, kézi szerszámokkal, egyedi eljárással folytatott háziipari vagy kisipari tevékenységet jelenti.”

Mitől kézműves egy bor? Szerintem főleg attól, hogy ha egy palack borral valakit fejbe vernek akkor a rendőrség először hozzám jön, mivel az új lenyomatom rajta van a palackon, tehát én mind termelő minden palackot egyszer de inkább többször kézbe vettem, én művelem a szőlőmet, én foglalkozom a borral, a vendégekkel és nem alkalmazottak teszik ezt helyettem.

Lehet egy reduktív bor kézműves? Miért ne? Azért mert valami kézműves nem azt jelenti, hogy csak úgy lehet készíteni mind a római korban. Én nem készítek reduktív borokat de ezért nem tartom magam vissza maradottnak, pl. használok metsző ollót, szivattyút, traktort, és mobil telefont is. Az már egy másik kérdés, hogy ki kell e használni mind azt a sok VEGYSZART, ó bocsánat vegyszert amit a vegyipar kínál és azt a sok „pokolgépet“ amit az ipar kínál a borászatoknak, lásd fordított ozmózis stb. Szerintem nem! Tudni kell nemet mondani, ez is hozzátartozik számomra a kézművességhez!


Számomra a kézművesség egyediséget, megbízhatót, kiváló minőséget jelent. De van a kézművesnek egy ellentéte is Ő a KONTÁR, mind annyian ismerünk ilyent, emlékezz csak vissza mikor legutóbb a mosógépedet (stb.) javították, megvoltál elégedve? Vagy még egyszer ki kellett hívni egy szerelőt? Biztos ittál már ilyen bort is ahol egy kontár belekontárkodott a dolgokba. (Bár ne tette volna)


Van egy több mind 40 éves kis traktorom, amivel a szőlőt művelem, amikor ezt a traktort tervezték más szempontok szerint gondolkozott a tulajdonos, más szempontok szerint kellet a mérnököknek tervezniük mint ma. Miért készítettek régen úgy a dolgokat, (traktor, szerszámok, bútorok stb.) hogy az több mind 50-60 vagy 100 de akár 200 évig is kitartson, hiszen addigra már a készítője rég nem él. Miért volt fontos neki, hogy az Ő általa készített termék akár őt is túl élje? Talán azért mert így a munkája által tovább él? Egy régi szekrénynek története van, az mesélni tud, pl. hány költözést megért már, egy mai bútor darab a második költözést ritkán éli túl.


Én inkább szeretnék egy bort inni amiről tudom, hogy ki készítette, amiről tudom, hogy olyat csak ott lehet készíteni mert máshol már más adottságok vannak és így arca van a bornak ami egyedivé teszi. Mind egy olyat amelyikről azt sem tudom, hogy a borászat végül melyik konszernhez tartozik, nem hogy ki a tulajdonos. E.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr42565135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.07. 07:23:46

Csak a gazda műveli a szőlőt, csak ő foglalkozik a borral? Ez megoldható úgy 2 hektáron, de még ott is necces a zöldmunkát és a szüretet egyedül csinálni. Szerintem már 3-4 hektár fölött elengedhetetlen, hogy segítsége legyen az embernek.

A kézművességnek azon értelmezése, hogy a termelő maga csinál mindent szerintem inkább a háztáji manufaktúrára érvényes.

Szerintem a kézműves borászat az amikor a mennyiség és a piac által elvárt stílus érdekében nem kötünk olyan kompromisszumot amely a technológiát helyezné előnybe az emberi munkával szemben.

Amikor a gépek tudása és a vegyszerek biztonsága, meg a technológia kiszámíthatósága prioritást kap az emberi munka és a tudással szemben akkor ott elvesztünk valamit. Én Jásdi mester leírásból is nagyon hiányolom, hogy miért jó a kézművesség. Szerintem ezért, a kézművesség a mennyiség és konzisztencia árán megőrzi természethűséget.

A kézművességgel vállaljuk a kiszámíthatatlan mennyiséget, az évjáratonként változó stílust, tartalmat.

Ez a szép szavakon túl egyébként például azt jelenti, hogy inkább alkalmazok embert aki kaszál és kapál minthogy az emberi munkát kiiktatva (és jóval olcsóbban) mondjuk gyomirtó szert használjak (egyedül, kézzel). Inkább munkát adok egy helyi szőlőmunkásnak, minthogy a vegyszerkereskedőnek és gépgyártóknak a zsebét tömjem. Ilyesmi felelősséget jelent szerintem a kézművesség.

Tojglius 2011.01.07. 09:36:49

Bzoli:
kb ugyanazt írtad le csak máshogy árnyaltad :D

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.07. 10:23:14

@Tojglius: Nem igazán. Én a kézművességgel kapcsolatban három dolgot mindenképpen ki szoktam emelni:

1. A _NEM_ kézművesség az amikor a mennyiség, elvárt stílus és a bizonyos folyamatok időzítése céljából olyan technológiához nyúl a termelő amire amúgy _NINCS_ szükség

2. A kézművesség nem háztájiasságot avagy családi termelést jelent. Ez ugyanis méret és nem szemlélet kérdése. 10 hektárt nem lehet egyedül megművelni, de kézműves szemlélettel még lehet. Az, hogy nem egyedül, hanem alkalmazott segítségével mossa az ember a hordókat és van akár több szőlőmunkása akikkel együtt csinálja a metszést az nem von le semmit a kézművességből

3. A kézművesség nem definiálható fogalom avagy kategória és ez nem is baj. A halászlé sem definiálható, sőt a töltött káposzta sem :) Mégis léteznek. Az, hogy ahány ház annyiféle módon értelmezik a kézművességet az nem baj ameddig az 1)-es pontban leírtak érvényesülnek.

Tojglius 2011.01.07. 11:35:55

Sztem még mindig csak árnyalatnyi különbségek vannak :D :D :D :D

Abban sztem egyetértünk, hogy mi az ami biztosan NEM kézműves bor...
hogy a kézművességen belül hol húzod meg a határokat az árnyalható...
De mindenképpen az egyes pontoddal egyetértve, a minőség és egyediség az aminek a mennyiség és tömegpiaci igények fölé kell kerülnie...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.07. 12:15:26

@Tojglius: Én azért nem tartom árnyalatnyinak a különbséget, mert szerintem nagy jelentősége van a miért-nek. Az, hogy egy technológia, termelési modell kézműves-e az leginkább ott dől el, hogy miért is csinálja úgy és azt a gazda ahogy és amit.

Például lehet a fajélesztő használata is része a kézműves módszernek, abban az esetben ha a gazda ezt tudatos döntésként teszi. Ha viszont azért élesztőzik faj, mert a piac elvárja tőle az adott szárazságú bort vagy azért mert sietnie kell valamiért az erjesztéssel akkor bukta a dolog. Vagyis a motiváció a lényeg.
süti beállítások módosítása