HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Kóstoló

2010.05.26. 10:42 :: Ervino

 

Kóstoló


Télen a fűtött püspöki kóstoló szobában, nyáron a szaletliben vagy Ervinéknél a tornácon nem férnek el a buszos turisták. Nem is baj. Intimebb így a dolog. Baráti társaságok, sokszor visszajáró ismerősök ízlelgetik a csopakit. Eleinte mindenki visszafogott. Megszakértik a cserszegit, a chardonnay-t, a rozét, megdícsérik a rizlinget (ami mindig olasz, szóval magyar) Mire a súlyosabb boregyéniségekhez érünk, rájövünk, hogy ez a világ bizony megváltásra szorul és erre így egy-két pohár után mi lennénk tulajdonképpen a legalkalmasabbak. Nincsenek korlátok: kezdjük a közgazdasággal, aztán jöhet már a nemzet-stratégia és a végén teljes bizonyossággal eljutunk a filozófia és a lét legvégső kérdéseiig. Először gyorsuló beszéddel, aztán kicsit lassabban, meg-megbotló nyelvvel jutunk az egyre mélyülő gondolatokig. Ez már az ó-borok ideje. Emlékszel a 2002-es nyárra? 2006 csapadékos tavaszára? 2007 kánikuláira? Na, ez a bor attól lett ilyen. Benne van minden esős hét, benne a tavaszi szelek, ahogyan benne lesznek a 2010-esekben az izlandi vulkán hamu-felhői. Széttöredezik a társalgás. Fiatal nő sírdogál a borosgazda vállán, igazi bombázó: Jövőre harminc leszek. Mindenem gyereket akar. A hormonaim, a lelkem. Ez meg- és a szomszéd asztalnál mostanra kicsit bárgyúbban vigyorgó harmincas menedzser felé mutat – éjszakánként számítógépen stratégiai játékokat játszik. A gyerek felelősség. Erre még nem érett.

A hatodik, nyolcadik bor után többet tudunk egymásról, mint az egy irodában tíz éve együtt dolgozó kollegák. Meg nem oldjuk egymás problémáit, de legalább kibeszéljük. Mint a pszichológusnál. Vagy a gyóntatószékben.

A jó bortól jobban alszunk és másnap fejfájás nélkül frissen ébredünk. J.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr212032346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marvin__42 2010.05.26. 12:39:42

Ez jó volt, és úgy gondolom, nagyon igaz... Jó esetben a bor segít megismerni egymást, mélyebben beszélgetni. És jól aludni is :-)

fiatalborivo 2010.05.28. 09:24:23

Egy igen kiművelt barátom szerint, az életének legjobb ötletei mindig ivás közben, netalántán berugva jutottak eszébe. (Így ment át 5össel a matek érettségin úgy hogy előtte 6 évig 2es volt)

spat 2010.05.29. 01:40:17

Nagyon szép ez a kép (is). Gondolom csak illusztráció és nem erről a hölgyről van szó. Mellette biztos nem számítógépes játékot játszanak éjszaka. Amúgy a pohárban csak nem a lőcedombi rizling látható? Esetleg keserűvágó :-))
süti beállítások módosítása