HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Inkubátor borok. 2 rész.

2011.01.19. 15:27 :: Ervino

Inkubátor borok. 2 rész.

Néhány hozzászólásból látom nem fogalmaztam pontosan, Inkubátor borok írásomban. Elnézést érte.


Nem vagyok acéltartály ellenes, igen kitűnő borokat lehet acéltartályban készíteni. De látom, hogy pl. Károly barátomnál a kísérletek azt mutatják, hogy acéltartályban nehezebb természetes bort készíteni, nem ülepszik, mikor már a hordóban szép tiszta a bor az acélban még mindig zavaros, és még számos megfigyelésből arra a következtetésre jutok, hogy aki acéllal dolgozik sokkal inkább kényszerül vegyszerekhez.


Ha már Wachaut említi egyik hozzászóló akkor itt szeretném a Wachaúi Kódexet is meg említeni ahol 6 pontban fogalmazzák meg a kódex készítői mi mindent utasítanak el, ami ma megengedett a borászatban. Néhányat kiemelnék: Mustkoncentráció vagy borkoncentráció, (vákumdestillation, Umkehrosmose, Kryoextraktion) (nem olajfinomítóról beszélek, hanem élelmiszeriparról) vagy mustsűrítmény hozzáadása nem megengedett. Nem csak fa chips, hanem mesterséges, ill természetes csersav (tannin) hozzáadása sem megengedett. „Természetes” aroma pl. penészgombák segítségével tenyésztett sem adható a borba. A bor alkotóelemeire való szétválasztása centrifuga (Spinning Cone Columm, Schleuderkegelkolonne) segítségével, és újra összetétele a kiválasztott borstílus stb. szerint. Engem elgondolkoztat, hogy miért is nem akarják ezeket az eljárásokat a Wachaui borászok használni?


Szeretnék egy hozzászólottól idézni: „borászatban felhasználható ízfokozó nincs,“ biztos vagy benne? Szerinted abban az élelmiszerben aminek a felirata azt hirdeti, hogy: „Cukor mentes“ tényleg nem tartalmaz cukrot? A törvényhozó a saccharoz, répa és cukornádból készült cukrot határozza meg cukorként, de a gyümölcscukrot, szőlőcukrot, tejcukrot, stb. nem. De ez kiderül mert ha megnézem hátul tartalmát általában elég magas a szénhidrát tartalma ezeknek az élelmiszereknek, így akkor még is tartalmaznak cukrot? A Félrevezetés az élelmiszeriparban már régóta megy, és a politika (törvényhozó) szerintem nem a fogyasztok oldalán áll. Nem baj ha nem vagy cukorbeteg, de ha az vagy, bátran elfogyasztod és egyszer csak bekómálsz. De még egy példa: Sokszor olvasható, hogy Ízfokozót nem tartalmaz. Konzerváló anyagot nem tartalmazz. Mesterséges színezéket nem tartalmaz. Ezeket a címkéket Clean Label-nek nevezzük. De sokszor nem valós az állítás. Sok fogyasztó ismeri íz fokozóként a glutamátot. De vannak olyan élesztők amik ízfokozóként működnek, de mivel az élesztők nem tartoznak a mesterséges anyagok közé még akkor sem ha szintén glutamátot tartalmaznak, nem kell feltüntetni a csomagoláson. És te mint fogyasztó már meg is vagy tévesztve. Mert szerintem ez nem más mint megtévesztés. Egyszerűen a törvényekben csak úgy kell fogalmazni, hogy az mindenkinek jó legyen. Mindenkinek? Vagy csak az élelmiszeriparnak?


Szeretném hangoztatni, hogy én nem meggyőzni akarok senkit, hanem ezen a blogon a személyes véleményemet szeretném megosztani, és így új gondolatokat ébreszteni.


Köszönöm a hozászolásokat! ervin


 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr452596464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tojglius 2011.01.19. 17:02:50

Olyan ez mint a sportban a dopping... dopping az ami a listán rajtavan... ami nincs az szabad... és ez alapvetően felfogásbeli/erkölcsi/morális kérdés...
De ahol pénzről van szó ott az emberek igen nagy részénél ezek a morális gátak sajnos hamar eltűnnek...

spat 2011.02.05. 02:43:54

Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt se bánja, ha az látott hordót.

Egyre gyakrabban gondolok arra, hogy a rohamosan csökkenő magyar szőlőterület és a a szintén csökkenő egy főre jutó borfogyasztás következtében a kis fahordók még állnak majd a pincében, amikor a vasakat már rég szétbontották.

A biológiai almasavbontással kapcsolatban viszont bizonytalan vagyok.
süti beállítások módosítása