HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Ne dobd el a régi vödröt addig, ...

2011.01.14. 17:00 :: Ervino

 Ne dobd el a régi vödröt addig, ...

Egyik hozzászóló rám hivatkozott, mi szerint azt mondtam, hogy Csopakon egy évtizedben kilenc nagyon jó évjárat van. Nos, így egészen biztosan nem hangzott el. Több látogatóval is beszéltem erről. Azt mondtam, hogy a 20. században volt egy séma, amely nagyjából az egész országra érvényes volt, s e szerint egy évtizedben van három jó, négy közepes és három rossz évjárat. A 21. század elmúlt évtizedében – a klímaváltozás (amit én legtöbbször annak nevezek, ami a valóságban: tehát klímakatasztrófának) hatására – háromnál több volt a jó évjárat, de hogy pontosan mennyivel, azt még egyetlen borvidéken is csak egyénenként lehet megállapítani. Sőt, még egyetlen szőlősgazda is mondhatja, hogy egyik szeme sír, a másik meg nevet, mert esetleg a korai fajták kitűnő minőséget produkáltak, míg a kései fajtákat elvitte a rothadás, de ez lehet fordítva is. Vegyük példának a 2010. évet. A csopaki borvidéken elsősorban a kései fajtákat, így a „zászlóshajót”: az Olaszrizlinget érte a legnagyobb kár az esős, hűvös szeptember miatt, de bennünket nem az időjárás sújtott, hanem egy felelőtlen vadásztársaság miatt az abnormálisan elszaporodott vaddisznók, ők okozták a legnagyobb kárt, és nem csak az Olaszrizlingben.

A természettől tökéletesen elszakadt városi emberek már májusban megkérdezik, milyen lesz a szüret. Mindig elmagyarázom türelmesen, hogy ezt csak Isten tudja egyedül. Még augusztus végén is kiváló évjárat mutatkozhat, aztán szeptemberben beköszönt két-három hét hűvös, esős időjárás, és a kiváló helyett katasztrofális lesz az évjárat. Azonban ez sem érvényes mindenütt, s ennek iskolapéldája az elmúlt év. Többször idéztem már azt a rendkívül bölcs svéd közmondást: Ne dobd el a régi vödröt addig, amíg meg nem győződtél arról, hogy az új nem lyukas. Sajnos, a fiatalabb generációk ezt tökéletesen elfelejtették. Az ideiglenesen hazánkban tartózkodó nagy vegyipari konszernek bemesélték nekik, hogy az általuk gyártott méregdrága mérgek valóságos csodaszerek; reklámképeiken a fürtök szinte kicsattannak az egészségtől, s ezért csak ezekkel a vegyszerekkel lehet megfelelő termést elérni. Aki ezt elhiszi – és sajnos ők vannak túlnyomó többségben –, az már nem kutatja azt, hogy a vegyszerek előtt, tehát akár hatvan évvel ezelőtt, milyen módszerekkel védték meg a termést az időjárás viszontagságaival szemben; vagyis a régi vödröt könnyelműen eldobják, pedig az új vödrön számtalan lyuk van – más szóval, az évezredek alatt felhalmozott tudás – sajnos nem csak ezen a területen – végérvényesen a feledés homályába vész el.

Fiammal együtt elköteleztük magunkat a hagyományos szőlőművelés mellett, s amennyire csak lehetséges, kerüljük a veszélyes vegyszerek használatát. Sohasem permetezünk rothadás ellen, hanem helyette augusztus közepén elkezdjük a szőlő lelevelezését. Mivel szőlőink kordonkaros művelésűek, így a szőlőfürtök egy sorban vannak, s ezért csak az alsó, elöregedett, és az asszimilációban már részt nem vevő leveleket kell eltávolítanunk. Ennek igen sok előnye van. Először is, szebb színt kapnak a fürtök, akár fehér, akár kék fajtákról van szó, és a szüret is jóval gyorsabb így. Másodszor, s ez a legfontosabb, eső után a szél hamarabb felszárítja a fürtöket. Ugyanis a sűrű levélzet között megreked a pára, ami melegágya minden gombabetegségnek. Természetesen, mindig vállalni kell a rizikót is. Az évek során bebizonyosodott, így az elmúlt évben is, ha a botritisz meg is támadja a fürtöket, de ha az embernek van türelme és némi szerencséje is, akkor a szép idő beálltával a rothadás átmegy nemesrothadásba, tehát a bogyók szépen aszúsodnak. Akik augusztus végén, szeptember elején rothadás ellen permeteztek, szinte kivétel nélkül azt kellett tapasztalniuk, hogy az elhúzódó esőzésben, és az átlagosnál hűvösebb szeptemberben a vegyszer elveszítette hatásfokát, és a sűrű lombozat között a rothadás több helyen majdnem száz százalékos volt. A kár azonban nem csak abból áll, hogy az emberek az ablakon szórták ki a pénzt, hanem a vegyszerekből jó adag a borba is kerül, ami nem hsznál az egészségnek. Ugyanis az erjedés maga ugyan csodálatos biológiai szűrő is, de mindent nem képes kiszűrni.

Nagyon hasznos lenne, ha minél többen visszatérnének a régi, kipróbált módszerekre, mert ezekre minden nappal nagyobb szükség lesz, hiszen a klímaváltozás azért olyan félelmetes, mert teljességgel kiszámíthatalan, és minduntalan olyan katasztrófákat produkál, amilyenekere még a legöregebbek sem emlékeznek. Tamás Jenő


 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr872583844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2011.01.15. 11:41:07

Kedves Jenő,

Az íráshoz csatolt kép az ön ültetvényében készült? Nagyon szép fürtök összefut az ember szájában a nyál... Szívesen kóstolnám a bort ami ezekből készült.

Horváth Dániel