HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Berecz Stephanie az Év Borásza Tokajban

2010.06.02. 15:37 :: Ervino

 

Ez jó hír!

Berecz Stephanie az Év Borásza Tokajban. Régebben is találkoztunk itt-ott. Borász-gyűléseken, kóstolókon, fesztiválokon – szóval ahol magunk fajta csak megfordul.

Amikor azonban egy 2002-es burgundi túra után hazatértünk Szabolccsal már tudtuk, hogy ezután már nem érhetjük be az egyszerűen csak tiszta ízű, gyümölcsös, irányított erjesztéssel készült borokkal – a csopaki boroknak összehasonlíthatatlan csopaki karakterrel kell rendelkezniük. Ehhez-úgy gondoltuk- mi nem tudunk eleget a borászatról. Talán Alkonyi Laci tanácsolta, hogy keressük meg Stephanie-t. Az Anjou-ból ide származott fiatal borász némi rábeszélés után elvállalta, hogy havonta egyszer átjön Csopakra, hogy végig kóstoljuk a borainkat, átbeszéljük a tennivalókat. Talán arra számítottunk, hogy kész receptekkel, csalhatatlan fajélesztőkkel, ízoldó enzimekkel, a szájat csak kicsit összehúzó tanninokkal érkezik. Ha erre számítottunk – hát csalódtunk.

Először is kóstoltunk. Sokat kóstoltunk. Stephanie a mi hazai fesztiválokon, hagymás rántottával és pálinkával induló borversenyeken edződött elképzeléseinkhez képest hihetetlenül pontosan kóstol. Ha azt mondta körte, megmondta azt is melyik fajta. Ha fehér bogyós gyümölcsökről beszélt, pontosította, hogy egresre gondol. Kíméletlen volt a borhibákkal. Gyorsan felismerte a különböző csopaki talajok, dűlők karakter-jegyeit. Így csak azok kóstolnak, akik már kamasz-korukban megtanulják a virágok illatát, pontosan felismerik az ízeket és az egyetemen nagyon-nagyon sok borral ismerkednek meg. Bor-receptet viszont nem kaptunk. Tanácsot sem adott. Kérdezett. Kérdései gondolkozásra kényszerítettek. Újra meg újra rá kellett jönnünk, hogy nincs nagyobb tudomány, mint, hogy a jó kérdéseket tegyük fel magunknak. Szőlő és bor-ügyekben nincsenek ex catedra megoldások. 2003. jó évjárat volt és boraink kezdtek felismerhetőek lenni. Elindultunk egy úton, amelyiken ha előre jutunk is, újra meg újra meg kell hogy kérdőjelezzük minden lépésünket. Stephanie egy év együttműködés után már nem ért rá, hogy velünk foglalkozzon. A családja, a tokaji állása és a férjével Berecz Zsolttal építgetett és egyre gyarapodó Kikelet pince minden idejét igénybe vette. Illetve a közös borász ügyekre mindig ráér. Ha Tokajért, a magyar borászatért kell tenni, a nálunk gyökeret eresztett francia borász mindig ott van. Hajrá Stephanie! Hajrá Kikelet! J.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr832051008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2010.06.04. 18:00:31

Hajrá!
Köszönjük a szép történetet!
süti beállítások módosítása