HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Alkalmi alkalmatlanok

2010.05.12. 09:58 :: Ervino

Alkalmi alkalmatlanok


Újra meg újra ismételgetem magamnak: nem hiszek az összeesküvés-elméleteknek. Április elseje óta (nem tréfa) alkalmi munkásokat csak úgy lehet foglalkoztatni, ha kitöltöttük a hatóságilag előnyomtatott jelenléti ívet és a munkaidő megkezdése előtt elektronikus úton –e mailben vagy SMS-ben leadjuk a munkát megkezdők listáját személyenként a hozzá tartozó 18 féle adattal arra a címre vagy arra az országban összesen 3 telefonvonalra, amelyeket erre a célra kijelöltek. A munka végeztével ugyanezt még egyszer.

Később a rendszerhez kötelező szerződéskötés is kapcsolódik.

Mindezt azért, hogy egyszerűsítse a túl bonyolultnak ítélt zöld cseléd-könyvek rendszerét. Ott a közteherjegyek beragasztásával, a rovatok kitöltésével egy-egy munkavállalóval öt-tíz perc alatt lehetett végezni. Ha szüretkor mind a tizenöt ember hatra jön, fél nyolcra végzünk az adminisztrációval. Egyébként szerencsére állandó alkalmazottaink vannak.

Az új, betarthatatlan rend be nem tartásáért mega-büntetéseket helyeztek kilátásba. Minimum 100000, határ a csillagos ég.

Van ebben az országban néhány százezer ember aki fizetéssel csak alkalmi munka formájában találkozik. Az építőipar munkaerő szükségletének legalább a 70%-át alkalmi munkások adják. A mezőgazdaságénak ugyancsak a nagyobbik részét. Az építőiparban a fővállalkozások rendszerében viszonylag jól kezelik az ügyet. Az alvállalkozó alvállalkozója foglalkoztatja a culágereket. Egy-egy nagyobb ellenőrzést követően csapatostul fantomizálódnak.

Az építőiparban amúgy éppen pang az üzlet. Marad az alkalmiaknak a mezőgazdaság. Illetve maradna. A paraszt, akkor is megműveli a földjét, ha a terményt nem tudja eladni. Igaz vetéskor, metszéskor még bízik. Egyébként sem tud fantomizálódni, mert röghöz kötött. A leginkább röghöz kötött a szőlősgazda. Ott van az ültetvény harminc-negyven-ötven évig. Ha egy-két év kimarad a művelésében, akár ki is vághatja. Aki nem foglalkoztat állandó embereket, (szezon munkákra ez azért nagy luxus) az csak felveszi reggel az embereket. Ha a munkakezdésig nem jelentett be mindenkit elektronikus úton, (és ebben a rendszerben így járhat a bejelentők zöme) délben megtalálja a munkaügyi ellenőrzés, elúszik az a pénze is, amit egyébként a növényvédelemre tett félre.

Jövőre ugyanabban a sorban állhat mint a többi munkanélküli. Nem hiszek az összeesküvés-elméletekben. A hülyeségben hiszek. Túlméretezett bürokráciát nem lehet büntetésekből hosszú távon fenntartani. Az sem megoldás, ha a helyzet feloldására az érintett bürokraták vállalkozásai ajánlkoznak. (Betörtem az összes ablakot, de tudok egy üvegest!)

Nem sok olyan munkalehetőség van kis hazánkban, amely keresetet kínál a szakképzetlenek százezreinek. Legalább ezekre vigyázni kéne! -J-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr271994450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.