HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Bor, pénz, piac

2010.04.28. 22:11 :: Ervino

 

 

Bor, pénz, piac


A sor egyik végén Györgykovács Imi áll. Évek óta változatlanul úgy 1,5 hektár, talán 25 négyzetméteres pince-présház a Somló oldalában. Két kiszolgált csavaros prés, pár öreg hordó. Nem tudom megvette-e már a szivattyút, amivel évek óta kacérkodik vagy még mindig vödörrel hordják át a kipréselt mustot a pincébe. Egy biztos, ha a felesége vagy ő megbetegszik, fennakadások vannak a hajtásválogatásban.

A másik végen a pénzügyi befektető: Alles, was gut und teuer. A milliárdos befektető készen veszi a márkát, pályázati támogatásból –mert ahhoz is ő jut hozzá- drága építőanyagokból nagystílű borospince a technológia legújabb vívmányaival. Marketingeszközök a nyomdaipar és a média-ipar csúcs-színvonalán. A pincében az avatáskor járt, a szőlőkről csak sejti merre fekszenek.

A 100 Forintos kérdés: kinek van jobb bora?

A 10000 Forintos: ki tudja jobban eladni?

Fontos lenne, hogy válaszolni tudjunk ezekre a kérdésekre, mert az elmúlt 2-3 évben egy sor szervesen felnőtt, évtized vagy évtizedek alatt nevet szerzett borászat vág átmenetinek szánt pénzügyi segítséggel - jóbarátok segítségével nagy beruházásba. Nehéz ellenállni a százmilliós, milliárdos uniós támogatások vonzásának. Nehéz lemondani a légkondicionált, gépesített pince ábrándjáról. Meg aztán könnyű úgy üzleti tervet készíteni, hogy vesszük a legdrágább borunkat és a palack-árat 5000 helyett 100000-el szorozzuk meg. Mert nagy pénzeket presztizs-befektető csak presztizs-borokba fektet. Aztán, amikor kiderül, hogy kies honunkban évente csak minden második polgár engedhet meg magának évente egy palack 1500 Forintnál drágább bort, akkor jöhetnek a rózsaszínű álmok az amerikai és a távol-keleti piacokról. A folyamat végén magasra árazott, növekvő borkészletek állnak egy enyhén zsugorodó piacon. A kialakuló válság-helyzetben a pénzügyi befektető jóbarátból könyvelő-programmá vedlik. Megállapítja, hogy vagy tőkeemelés vagy a csőd. A tőkeemelésben részt vehet a borász is, aki éppen most váltotta be mindenét egy 50%-os üzletrészre. Ha nem – hát nem. Az üzletrész akkor 10%.

Ha még mindig nem fogy a készlet a könyvelő program további racionális lépéseket javasol: Cseréljük ki a borászt! Jobb lesz-e ettől a bor, jobban eladhatóvá válik-e? Talán. De inkább nem. A fejlesztést megálmodó borász számára ez már közömbös.

A piacon pedig zajlanak a presztizs-borok kapacitásait-kétszerező, háromszorozó beruházások. Közben a szőlő-területek zsugorodnak a legjobb borvidékeken is. A piacért aránytalan eszközökkel küzdenek-jórész éppen egymással az újonnan jöttek. A pénzügyi befektető, aki már nem tud kiszállni, lassan ráébred arra, hogy már tudja mi a különbség egy rövid távú és egy hosszú távú befektetés között: a hosszú távú – egy elcseszett rövid távú.

És hogy Imire is visszatérjek: Ő marad. Ervin is, mi is. J.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr31960608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.