HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Letesztelt tesztelők

2010.04.19. 20:53 :: Ervino

 

 

Letesztelt tesztelők


Régen nem csodálkozunk azon, hogy egy-egy bor ugyanabban az időpontban tartott két versenyen végletesen különbözőféleképpen szerepel. Már az sem nagy csoda, hogy egy borverseny drága pénzért hozatott ítész-sztárjai közül az egyik az elképzelhető legmagasabbra-100 pontra, a szomszéd asztalnál ülő kollegája, az élvezhetetlent jelölő 49-re pontozza ugyanazt a tételt. A Revue des Oenologues francia szaklap a közelmúltban számolt be arról a kutatásról, melynek során 15 csúcs sommelier-t teszteltek 10 nagy presztizsű fehér és ugyanannyi nagy vörösbor kóstoltatásával. Tökéletesen felmondták, amit hallani szoktunk. A fehérborok vaj, ananász, körte és citrusos illatokat és zamatokat árasztottak. A vörösök vörös erdei gyümölcsök, eper, málna és csokoládé zamatúak voltak. 80%-ban eltalálták a termőhelyet is. Aztán bekötötték a szemüket. Sok bornak a színét sem találták el. Folytatva a kísérletet, kiderült elég egy fehér bort rozéra vagy vörösre színezni, hogy az eddigi barack és körteízt cseresznyének és szamócának érzékeljék.

Mainz-ban, a Rajna túlpartján 500 borértő fogyasztón azt tesztelték, hogy mennyit lennének készek fizetni a fekete pohárban felszolgált rajnai fehérekért. Közben csak a terem világításának a színét variálták. Vörös, kék, zöld és fehér. Véletlenül sem értékeltek kétszer ugyanannyira különböző fénynél ugyanolyan bort. Vörös fénynél a borokat gyümölcsösebbnek és édesebbnek, kék vagy zöld fénynél fűszeresebbnek érezték. Vörös fénynél átlagosan egy Euróval többre értékelték a rieslinget mint fehérnél. Mindebben persze nincs nagy trouvaille. Az érzékszerveink egymással összeköttetésben működnek.

Hazai borversenyeinken amikor a zsűrit csípős, paprikás, hagymás reggelivel traktálják

és verseny közben a saját érdekeltségüket kereső borász-kóstolók komment-ekkel igyekeznek ízlésüket a szomszédjaikra erőltetni, más tényezők is torzíthatják az ítéletet.

Mindebből a tanulság? Figyeljünk mindenki véleményére és próbáljuk ki magunk is a lehető legtöbbet! Borkóstolót, borvacsorát ne indítsunk ágyas pálinkával, és vegyük észre, amikor a sommelier vagy a gazda éppen befolyásolni akar bennünket! De gustibus et coloribus non disputandum. J.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr981935462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zse1791 2010.04.20. 01:23:13

Gratulálok a kezdeményezéshez! Örülök, hogy olvashatok Tőletek! A képek is jók! :)

fiatalborivo 2010.04.20. 12:40:48

Ez mennyire igaz, ha a kóstoló bizottság nem minden egyes tagja egy határozott, tudásában biztos szakember akkor gyakorlatilag a zsüri elnökének véleménye biztosan meghatározó, ezen felül annak a véleménye is aki kezdi a bornak az értékelését. Gyakorlatilag nagy versenyeken nem is engedném meg hogy beszéljenek egymással a zsüri tagjai, külön "gyóntató székekbe" kellene őket ültetni.

Perhan 2010.04.20. 12:46:34

Hát igen, hány termelő van ezeknek az"úraknak a kezében", és ezek még tanítanak is. Szerintem, mindenkinek ki kell alakítani a saját rendszerét és csak is a pillanatnyi tapasztalásait kell ,hogy megossza a másikkal egy mindenkinek kézzelfogható nyelvezeten.

Egyébként ennek a témának a nagyobb mértékű elsajátítására ajánlanám:
Cey-Bert Róbert Gyula - Magyar borok és ételek harmonizációja című művét.

Molnár Roland

Perhan 2010.04.20. 12:48:20

Minden korty MÁs - De az legyen TAMÁS!!!

:))))))))))

hudini22 2010.04.22. 22:59:09

De gustibus non est disputandum, de azért egy borbíráló tudjon szakmailag kifogásolhatalanul működni! A témához ajánlom még: Forgách - Az evés filozófiája. Tetszik a blog, hajrá csopaki borászok és csopaki borok :-)

somapince 2010.04.26. 18:32:56

Belemennének e a "nagy " öreg bíráink , hogy leteszteljük őket kóstoló elött, hogy meg tudnak e különböztetni a csapvíztől különböző töménységü cukor , só, sav, kinin-szulfát oldatokat? Ahogy öregszünk tompulnak az érzékszerveink ,főleg a cigeretta a kávé ,apálinka és a városi élet hatására. Nem hiába győznek a versenyeken a veszettül édes borok. Az édes ízt még csak -csak fölismerik.