HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Borok a pincében, szőlő a domboldalon

2010.04.15. 20:40 :: Ervino

 

Borok a pincében, szőlő a domboldalon


Esik az eső. Az elmúlt három nap alatt megint leesett vagy negyven milliméter. A Balaton vízszintje 115 centi fölött van. Az északi parton a déli szél által űzött hullámok felcsapnak a strandok gyepére, ha meg északról fúj, elönti a víz a fenyvesi párttitkár-telkeket. Várjuk, hogy elálljon és kicsit megszikkadjon a szőlősorok között a talaj. Aztán Ervin a fűvel borított ültetvényeken felpattan a nála csak egy-két évvel idősebb nyitott vörös kis traktorra. Kisérteties a fehér vegyvédelmi ruhában és maszkban. Náluk indul a lemosó permetezés. Nálunk a mulcsozás- a metszés után a sorok között maradt vesszők felaprítása- a soron következő feladat, amióta felhagytunk a metszés közben guruló kályhában történő elégetésükkel. Figula Misi kölcsön adta a saját mulcsozóját kipróbálásra, míg ő a mi dinamikus altalaj-lazítónkat teszteli. Olcsóbb is így, egy-egy ilyen ketyere milliókba kerül.

Az esős napokon közben a pincében matatunk. A Cabernet-t kivéve készen vannak a 2009-es borok. Illetve hát a derítésük kicsit lassan halad. Hideg a pince a hosszú tél után. Ezen a hőmérsékleten lelassulnak a folyamatok. Nem nagyon zavarnak a pincei hőmérséklet ingadozásai, régen beleépítettük ezeket a borok kezelésébe. (Így csinálják ezt Burgundiában is.) Szóval, ha palackozásra nincsenek is készen, mi már látjuk, hogy milyenek. A rizlingek zseniálisak. (Ha Csopakon rizlinget mondunk, az mindig olasz.) Mi mostanában a melegedő nyarak után, a kis terhelésű, alacsony-közép kordonos ültetvényeken a szüreti időpontot már elsősorban a savak megőrzésének céljával határozzuk meg. A mustfokokkal errefelé nem lehet gond. Nincs most se. A 7 ezrelék feletti savakhoz 13 volumenszázalék alkohol tartozik. Ha később szedjük egy-két héttel az alkoholok 1-2%-kal még magasabbak lennének, a savaink viszont 6 alá estek volna. Ezek az arányok esélyt adnak a harmóniára. A legfelső, erdő alatti dűlőkben az Öreghegyen vagy fölöttünk a Csákány-hegy alatti lösszel, barna erdő-talajjal fedett területeken, könnyed, illatos borok lettek – ezek gyorsan fejlődnek, biztosan aratnak a tavasszal rendezett borversenyeken, de kicsit korán öregszenek és komplexitásban, az íz hosszában persze nem vehetik fel a versenyt a vörös talajon, a Lőczedombon, vagy Ervinéknél a vágó aljában termett borokkal és végképp nem a köves Siralomvágó (Ervinék felső területei) nagyon ásványos, nagyon hosszú zamatú boraival. (Ezzel az állítással bizonyára vitatkoznak a fenti területeken gazdálkodók: Petrányiék, Kovácsék.)

Nagyon rendben vannak a Cabernet-k is. Teltek, bársonyosak. Régen eltűntette belőlük a tejsavas erjedés a vékony, kellemetlen almasavat. Ezek persze még majdnem egy évig tovább érnek kis francia tölgy hordóikban. Szóval a pincében fejlődő fehéreknél és a vörösöknél is megvan az esélye egy nagyon jó évjáratnak. Ezt már csak mi – borosgazdák ronthatjuk el. A 2010-es persze más eset. Az a következő 4-5 hónapban még kint alszik a domboldalban. -J-

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr11924665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wetzer Péter 2010.04.18. 11:29:12

Jó ötlet volt elindítani ezt a blogot!,máris sokkal többet tudtam meg Csopakrol boros vonatkozásban,mint az összes többi harmatgyenge magyar borblogból,ahol rendszertelenül összehordanak néha jót,de föleg pletyka kategóriáju irásokat.
Kultúrált ,szép ,informatív,aktuális.
Ráférne az összes borvidékre valami hasonló.

Wetzer Péter
Sopron

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.04.18. 22:24:48

Gratulálok a bloghoz! Nagyon jó ötlet! Az ilyen kezdeményezések sokat lendítenek a "Csopaki" jó hírnevén!

Lehet-e csatlakozni?? :)

Szegediszomelijé 2010.04.19. 18:56:18

Köszönet AG-nek, én is rátok leltem. Csak tudnám, honnan ezek a remek fotók:-)
Figyelemmel fogom kísérni a duót!