HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

reset magyar bor? másodikk rész

2011.01.09. 09:59 :: Ervino

 reset magyar bor? második rész

Varga Pince: „A sztár-borászok számla nélkül szállítanak a hiperekbe!”Konzultáció Bfüred.

Figula: „Azt hogy kell?” Konzultáció Bfüred 2010 Nov.


Arnold tábornok: Nagy méretű az adóelkerülés. „Egyesek szerint zárjegy nélkül nem lesz rend a piacon!” – javaslat a Kormány előtt


2007 Magyar Statisztika:Olaszországból import: 300ezer hl. Olasz stat. Magyarországra export: 500ezer hl. 2010? Olasz import borok ára:13-20 cent- 40-55Ft. Szőlő-ár 2010: 50-100Ft/kg. Termelt bor mennyisége 2010-ben 2009-es bázis -40%-a. De, hogy mennyi a bázis? Mennyi a bor? Kiskunságban állítólag 2M hl. (Borászati Füzetek) Az országban 4? A forgalombahozatali alapján csak a fele. Az adatok? Az FVM-VM a mai napig nem számolt el vele. Se a 40%-kal, amit ellenőrzésre kellett fordítania, sem pedig a 60%-kal. (2009 novemberi állapot) Jogszabály írja elő. Nemcsak a szőlészet-borászat működik úgy mint a Bermuda-háromszög? Akar itt valaki rendet? Nekünk Mohács kell? Vagy csak glikol-botrány. Az a szomszédéknak bejött.


Forgalomba hozatali járulék. MGSzH-OBI ellenőriz.

A világ legdrágább ellenőrzési költségéért + a mi 40%-unk-alsó hangon 400 Millió arra, hogy a piacon vásárolható borokat ellenőrizzék. Címkét ellenőriznek. Ezért bírságolnak.

Most már az extraktot sem ellenőrzik. Ki harcolhatta ki? A piacon minden bor jó?

 

????????????????


 

Az AMC semmit nem ér, ezért három éves harc után:

Bormarketing az egyszer volt jövedéki helyett. 8Ft/l

Később kiskun nyomásra: 5-az asztali, 10 az OEM – forgalomba hozatali járulék – adó módjára behajtható. (Mert önként nem fizetik. Később sokan így se. Álexportot bonyolítanak. Megéri.) Így viszont állami támogatásnak minősül. Az EU csak a nem államihoz ad harmadik piaci promócióra kiegészítést.

Bormarketing KFT, Bormarketing Bizottság – szakmai Kompromisszum.

Kifizető hely marad az AMC. Mert nincsen szakmaközi szervezet, amelyet az EU elfogad kifizető helynek.

Első akciók. Olyan, amilyen egy ilyen nagy kompromisszum lehet. Semleges nemű. Hatástalan. „Magyar bor mindenkor”

Varsói, hágai reprezentatív szakmai kóstolók. Színvonalasak.

AMC visszavág. Későn fizeti a KFT működési költségeit. KFT bedől. Új kormány újít.

Visszajön az AMC. A Bizottságot a miniszter nevezi ki.

 

??????????????????


 

HNT: Kevés a pénz a működésre. 2010-ben a hegyközségi járulék megfeleződhet.

Kötelező tagság. Ebből következő reprezentativitás. Egy tag-egy szavazat. Szavazat-delegálás. Áldemokrácia. Rossz megoldások.


Nagyüzemi javaslat:” legyen a szavazat bor-mennyiség arányos!” Konzultáció, Bfüred Nov.

 

????????????


 

Bürokrácia: A kisvállalkozásokat megnyomorító terhek. Párhuzamos nyilvántartások. Sehonnét nem kerülnek ki megbízható adatok.


HNT javaslat: legyen minőséget tanúsító zárjegy!


Varga Pincészet: „igen, az garantálja a minőséget.” Konzultáció Bfüred

 

?????????????????


 

Az EU 2008-ra kiizzadt magából egy használható és élhető rendszert és Magyarország számára is biztosította a kialakításához szükséges forrásokat. Annyit mint a régi tagoknak. Közel 100 Milliárdot 2004 óta a ennek a felét az elmúlt 2 évben. Még vagy 20-30 Milliárdot a következő két évben. Aztán már nem nagyon lesz erre pénz. Szigorúbb EU költségvetés, északi lobby és WTO nyomás. A forgalomba hozatali engedélyek alapján számított minden liter borra mennyi is lenne ez? És szőlőre? Ha 2009-től normatív alapon terítették volna szét, bőven megérte volna szőlőt termelni. Persze azt nem lehetett. Ha nincs ágazati stratégia, akkor ez a pénz is rombol.


A tömegbor termelési feltételeit liberalizálták és közelítették az újvilágihoz. Az eredeti északi elképzelésekkel szemben csökkentették a kivágási célokat, de megtartották a lehetőséget.


A minőségi tradíciók megvédése érdekében egységes eredetvédelmi rendszer kereteit teremtették meg és alapvetően ezekhez rendeltek szerkezetátalakítási forrásokat.

A fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében új címkézési előírásokat vezetett be.


 

Magyarország nem tudott

 

élni a lehetőségekkel!


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr72571169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása