HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

reset magyar bor? első rész

2011.01.09. 10:04 :: Ervino

 

reset magyar bor? első rész

Szepsy István:” A magyar borpiramis alja minőségben rendkívül alacsonyan van, a csúcsa nem elég magas.” Jkv.

Prof. Dr. Kállay Miklós, Borászati tanszékvezető: „A magyar tömegborok semmivel sem rosszabbak, mint a külföldiek. Az igaz, hogy a felső csúcs nem elég magas”jkv.

Konyári Dániel volt tanítvány: „Még egy szőlőlevelet se mutattak, amit nagyon sajnálok. Az utolsó év első félévét Udinében töltöttem, az sokkal többet ért mint az egyetem összességében.„ interjú – Borkalauz

H. I.Egyetemi tanár:” Tényleg úgy gondoljátok, hogy az egyetemnek kellene a diákok számára kóstolókat szervezni és készség szinten kellene vizsgálni az alkalmasságot?” személyes beszélgetés

Németi Jenő borász: „Mért, vakokat fölvesznek a képzőre?” személyes beszélgetés

Szakmai kóstoló Dingisz Éva szigetcsépi borásznál, a sorokból nagy egyetértést kiváltva:” a terméskorlátozás emlegetése csak üzleti fogás, hogy meg lehessen indokolni a magas árat.”Borászati Füzetek

Gál Lajos, az Egri Borászati Kutató volt igazgatója, borász: „alacsony vagy közép-kordonon, egy-két csapra metszve az olaszrizling húsos, karakteres borokat ad, amelyek messze felülmúlják az intenzív tőkeformán termeltek minőségét.” Előadás Csopakon 2010 November

????????????

Borakadémiai javaslat:” Csak első osztályú szőlő területre lehessen szerkezet-átalakítási támogatást igénybe venni!” Előterjesztés

Kiskunsági Hegyközségi Tanács: „Az akadémiai anyagot előterjesztők el akarják venni a támogatást, ahol van telepítési szándék.” Borászati Füzetek (A borvidéken alig van első osztályú, a második osztály jelentős részét csak az uniós csatlakozásra minősítették másodosztályúnak-borpolitikai okokból.

(Persze ne felejtsük el, hogy Frittmannék, Fonték, Kökényék is ide valósiak!)

Kivágási támogatás 2005-10: 13Md Ft. (ebből Kiskunság 67%) Támogatott kivágás 8800ha.

Telepítési támogatás ill. szerkezetátalakítás : 24 Md (ebből Kiskunság: 69%)

Lepárlás, egyéb: 8-10Md (Kunfehértó 100%?)

Vidékfejlesztési támogatás az élelmiszeriparból legnagyobb résszel: Borágazat 30%-17Md

Presztizs-beruházások Villányban, Szekszárdon, Badacsonyban, Somlón, Zánkán

Néhány tízmilliárd. Ennyiért lőnek? Vagy csak csontot törnek?

Szőke Sándor, kiskun borász:” nem lehet csalni a támogatással, a rendszer jó. A telepített szőlő művelését garantálni kell 30 évre.” telefonbeszélgetés Mivel? A jelzáloggal a homokon?


Szőlőterület Magyarországon

1980 – 120000 ha

  1. 93000

  1. 70000? Vagy csak 60?


Ács Károly : „a tokaji 5000ha, ha csak a megművelt területeket vesszük- valójában 3,” beszélgetés

Légli Ottó: „a Balaton körbe nincs annyi.” beszélgetés


Villányban érdemes telepíteni. Oda 2% jutott a támogatásból.

Kiskunságban megéri a telepítés. A kivágás is. A lepárlás is.

Ez nem baj. A baj, hogy máshol nem

HNT: „ nagy eredmény, hogy a nemzeti borítékot felhasználjuk!” Borászati Füzetek

Kinek?

???????????????????


H.József badacsonyi fuvaros: „Naponta 3-4 30000literes borszállító érkezik a 71-esen”

Balatoni bor lesz?

N.Pál tankautó vezető – Kiskunság: „Tejet viszünk kifele, vissza pedig olasz bort. Amerre járunk még tavasszal is érezni az erjedés szagát. Én már nem iszom magyar bort.)


Horváth Csaba HNT: „ Helyzet van. A 2010-es szüret után arra számítunk megsokszorozódik a nagyon olcsó borok importja. ” „A több ezerből három boros kamiont ellenőriztek”„ jövedéki zárjegy kell, ha 2 litert meghaladó mennyiségben bort viszek, akkor a kamionra, ami több ezer litert szállít, miért nem ?”

Jkv.

Font Sándor politikus: „Egy-egy fuvarlevéllel kétszer- háromszor fordulnak.” Jkv.

Szőke Sándor borász – Duna borrégió: „Ismerem mind a 15 importőrt. ” „ Miért feszegetik ezt a problémát? Nem lehet összevetni egy 9 alkoholfokos Olaszországban állítólag 3-500 mázsát termő ültetvényről származó bort és a magyar szőlőt.” „…még tovább ellenőrizni, akkor felteszem a nagy kérdést, hogy ezek után még többet, mikor eddig sem volt probléma.?”

„LUCIANO PIGNATARO Olasz borász-blog.” Katasztrófa-helyzet van. Eladatlan bor Az idei szüret mennyiségileg is minőségileg is kiváló. A szőlő árak soha nem látott mélységbe zuhantak: 25-40 Eurocent volt egy kiló. 70-112 Forint.

Nálunk még idén sem ilyen magas: 60-100 Forint.


 Mitől olcsóbb az olasz bor?

??????????????

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr482571175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása