Kézműves borászat.
Mi is az a kézműves borászat, hol húzzuk meg a vonalat, ki tartozik a kézműves borászathoz és mi megengedett egy kézműves borászatban?
Több internetes blogot és nyomtatott kiadványt (pl. Decanter Magazin) ist foglalkoztatott ezek a kérdések.
Akkor itt szeretnék néhány gondolatomat megosztani mind aki kézműves borászatként hirdeti magát.
Manapság már nehéz megkülönböztetni a legtöbb borászatot egy olajfinomítotól.
A Monarchia Egri Borászat is kézműves borászatként próbál magának nagyobb elismerést szerezni. Ez külföldön egy picit a nevetség tárgya lenne, hiszen ez olyan mind ha Svájcban a Swach óragyár kézműves óragyárként reklámozná magát, bocsánat de több millió órát nem lehet kézműves óraként előállítani, még akkor sem ha sok kis Kínai kezecske részt vesz az előállításában. (Bár ezt kétlem) Így több százezer palack bort sem lehet kézműves terméknek nevezni. EZ EGY SZÓ LEJÁRATÁSA! Nem akar a Mercedes Benz kézműves autómanufaktúra lenni, sem a Boss ruhagyár nem próbál több vevőt szerezni azzal a badarsággal, hogy ő kézműves cég lenne. Ez csak nálunk létezik. Ha elmész egy szabóhoz vagy cipészhez aki méretet vesz rólad és aszerint készíti el neked a terméket, az már kézműves, persze csak akkor ha meg is vagy elégedve azzal amit készített, ha nem akkor kontár csak az illető. Vele meg tudod beszélni, hogy az egyik kezed hosszabb, a bal vállad lóg, stb. és így rád szabott terméket tud készíteni ami egyedi lesz.
Mit is ír erröl a szóról a Magyar Értelmező Kézi szótár:
„A magyar nyelv kézművesség szava a hagyományokra épülő, kézi szerszámokkal, egyedi eljárással folytatott háziipari vagy kisipari tevékenységet jelenti.”
Mitől kézműves egy bor? Szerintem főleg attól, hogy ha egy palack borral valakit fejbe vernek akkor a rendőrség először hozzám jön, mivel az új lenyomatom rajta van a palackon, tehát én mind termelő minden palackot egyszer de inkább többször kézbe vettem, én művelem a szőlőmet, én foglalkozom a borral, a vendégekkel és nem alkalmazottak teszik ezt helyettem.
Lehet egy reduktív bor kézműves? Miért ne? Azért mert valami kézműves nem azt jelenti, hogy csak úgy lehet készíteni mind a római korban. Én nem készítek reduktív borokat de ezért nem tartom magam vissza maradottnak, pl. használok metsző ollót, szivattyút, traktort, és mobil telefont is. Az már egy másik kérdés, hogy ki kell e használni mind azt a sok VEGYSZART, ó bocsánat vegyszert amit a vegyipar kínál és azt a sok „pokolgépet“ amit az ipar kínál a borászatoknak, lásd fordított ozmózis stb. Szerintem nem! Tudni kell nemet mondani, ez is hozzátartozik számomra a kézművességhez!
Számomra a kézművesség egyediséget, megbízhatót, kiváló minőséget jelent. De van a kézművesnek egy ellentéte is Ő a KONTÁR, mind annyian ismerünk ilyent, emlékezz csak vissza mikor legutóbb a mosógépedet (stb.) javították, megvoltál elégedve? Vagy még egyszer ki kellett hívni egy szerelőt? Biztos ittál már ilyen bort is ahol egy kontár belekontárkodott a dolgokba. (Bár ne tette volna)
Van egy több mind 40 éves kis traktorom, amivel a szőlőt művelem, amikor ezt a traktort tervezték más szempontok szerint gondolkozott a tulajdonos, más szempontok szerint kellet a mérnököknek tervezniük mint ma. Miért készítettek régen úgy a dolgokat, (traktor, szerszámok, bútorok stb.) hogy az több mind 50-60 vagy 100 de akár 200 évig is kitartson, hiszen addigra már a készítője rég nem él. Miért volt fontos neki, hogy az Ő általa készített termék akár őt is túl élje? Talán azért mert így a munkája által tovább él? Egy régi szekrénynek története van, az mesélni tud, pl. hány költözést megért már, egy mai bútor darab a második költözést ritkán éli túl.
Én inkább szeretnék egy bort inni amiről tudom, hogy ki készítette, amiről tudom, hogy olyat csak ott lehet készíteni mert máshol már más adottságok vannak és így arca van a bornak ami egyedivé teszi. Mind egy olyat amelyikről azt sem tudom, hogy a borászat végül melyik konszernhez tartozik, nem hogy ki a tulajdonos. E.