HTML

csopaki blog-csomag

Szóval blogolunk. Többesben. Illetve hát Ervinnel, a szomszéddal. Mondhatni az egész Arany János utca. Saját nevünkkel. Esterházysan – saját jó neveinkkel. Végül is a palackokra is azt írjuk. A borokról csak annyit írunk le, hogyan lesznek. A tőkétől a pohárig. Ha már a pohárban van meghagyjuk Albert Gazdának és az Alkesznek. Az értékelés maradjon fogyasztói műfaj! Lesz mese a szőlőmunkákról. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a szürettel kezdődik. Mese a borról. Hogy hány helyen lehet elszúrni. Mese a pénzről. Azoknak, akik azt hiszik aranybánya. Mese a bürokráciáról. Mert „ezek csak rinyálni tudnak”! Ja! És nem fogunk sírni, mert marhára szeretjük amit csinálunk. Jásdi István www.jasdipince.hu www.tamaspince.com

Friss topikok

  • Mr Chablis: A híres francia hölgy Mme Bollinger volt, a pezsgőház feje... (2014.11.11. 22:56) TÖPRENGŐ
  • solyomny: Kedves Tamás Ervin! Köszönöm az elismerő (számomra inkább írásra bátorító) szavakat, mert ebben a ... (2014.01.12. 12:14) Bio, Biodinamikus és egyéb zöldek
  • solyomny: Kedves Ervino! Úgy látom, hogy van irónia, és van (sírva nevető) humor is! És értelmes gondolkodás... (2014.01.12. 10:34) Világgazdasági mese
  • Felixakos: Én csak most találtam meg ezt a blogot, igyekszem behozni, mármint "beolvasni" a lemaradást. (2011.04.01. 12:03) Csopaki Csöppek
  • spat: Szerintem elég sok magyar borivó van, aki nem csak azt szereti, ha a bor szőlőből készül, de azt s... (2011.02.05. 02:43) Inkubátor borok. 2 rész.

Versenyben az idővel

2010.05.12. 09:50 :: Ervino

 

 Versenyben az idővel


Hol izlandi vulkáni hamut, hol pedig szaharai homokot hoznak mostanában a felhők. Még jó, hogy közben zavartalanul süt a májusi nap. A szőlő hajtásai szemmel majdnem láthatóan nőnek. A virág-kezdemények még zártak. Idén egy-két héttel később lesz virágzás. Szóval az errefelé normális idejében. Sokat spórolnak nekünk a tavaszi szelek is. Az esők után a szellős lombok között hamar megszáradnak a levelek, esélye sincs a gombabetegségeknek. Egyelőre még nem is tervezzük a permetezést. Minden energiát a hajtás válogatásba! Meg törzs tisztítás. Mire a végére érünk, jöhet a hajtások befűzése a drótok közé. Munkás dolog a tisztességes szőlőművelés. Metszéstől a szüretig úgy hétszer megyünk végig minden soron, ugyanennyiszer nyúlunk minden tőkéhez. Legalább ugyanennyiszer megy végig a traktor a sorok között. 20 hektár = 60 kilométer. 420 kilométer gyalog még egyszer ennyi a traktoron.

Ja, és nem csak gyalogolunk! Julius közepéig, Péter-Pálig biztosan nem érünk a végére.


 

Az egyik laikus kérdés, hogy milyen lesz az évjárat? Egyenlőre még minden jól alakul. Csak hát a szőlő még kint alszik 4 hónapig. A jó szőlőtermő helyeken 10 évjáratból legalább 9 nagyon jó. Tamás Jenő bácsi szerint Csopak ilyen hely. Mi meg nem fogunk vele vitatkozni.


 

A másik laikus kérdés, hogy mi kerül annyiba egy üveg borban? Hogy őszinte legyek én meg nem tudom, hogyan tudjuk ennyiből kihozni. Mert nemcsak a szőlőben van tennivaló.

 

Azt valljuk, hogy a jó alapanyagot a borásznak a lehető legkevesebbet kell zargatnia. De hát az így is legalább 5-6 beavatkozás minden egyes hordónál és aki járt már nálunk, tudja, hogy van belőlük bőven. Szóval, ha nem számolom az üveget, dugót, címkét, kupakot, kartont és engedélyeket, hordómosást és nagytakarítást, akkor is van tennivaló a pincében is.

Még jó, hogy mindezt szeretjük.

Egy valamit utálunk: a bürokráciát! j.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csopakiblogcsomag.blog.hu/api/trackback/id/tr991994433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása