Borok a pincében, szőlő a domboldalon
Esik az eső. Az elmúlt három nap alatt megint leesett vagy negyven milliméter. A Balaton vízszintje 115 centi fölött van. Az északi parton a déli szél által űzött hullámok felcsapnak a strandok gyepére, ha meg északról fúj, elönti a víz a fenyvesi párttitkár-telkeket. Várjuk, hogy elálljon és kicsit megszikkadjon a szőlősorok között a talaj. Aztán Ervin a fűvel borított ültetvényeken felpattan a nála csak egy-két évvel idősebb nyitott vörös kis traktorra. Kisérteties a fehér vegyvédelmi ruhában és maszkban. Náluk indul a lemosó permetezés. Nálunk a mulcsozás- a metszés után a sorok között maradt vesszők felaprítása- a soron következő feladat, amióta felhagytunk a metszés közben guruló kályhában történő elégetésükkel. Figula Misi kölcsön adta a saját mulcsozóját kipróbálásra, míg ő a mi dinamikus altalaj-lazítónkat teszteli. Olcsóbb is így, egy-egy ilyen ketyere milliókba kerül.
Az esős napokon közben a pincében matatunk. A Cabernet-t kivéve készen vannak a 2009-es borok. Illetve hát a derítésük kicsit lassan halad. Hideg a pince a hosszú tél után. Ezen a hőmérsékleten lelassulnak a folyamatok. Nem nagyon zavarnak a pincei hőmérséklet ingadozásai, régen beleépítettük ezeket a borok kezelésébe. (Így csinálják ezt Burgundiában is.) Szóval, ha palackozásra nincsenek is készen, mi már látjuk, hogy milyenek. A rizlingek zseniálisak. (Ha Csopakon rizlinget mondunk, az mindig olasz.) Mi mostanában a melegedő nyarak után, a kis terhelésű, alacsony-közép kordonos ültetvényeken a szüreti időpontot már elsősorban a savak megőrzésének céljával határozzuk meg. A mustfokokkal errefelé nem lehet gond. Nincs most se. A 7 ezrelék feletti savakhoz 13 volumenszázalék alkohol tartozik. Ha később szedjük egy-két héttel az alkoholok 1-2%-kal még magasabbak lennének, a savaink viszont 6 alá estek volna. Ezek az arányok esélyt adnak a harmóniára. A legfelső, erdő alatti dűlőkben az Öreghegyen vagy fölöttünk a Csákány-hegy alatti lösszel, barna erdő-talajjal fedett területeken, könnyed, illatos borok lettek – ezek gyorsan fejlődnek, biztosan aratnak a tavasszal rendezett borversenyeken, de kicsit korán öregszenek és komplexitásban, az íz hosszában persze nem vehetik fel a versenyt a vörös talajon, a Lőczedombon, vagy Ervinéknél a vágó aljában termett borokkal és végképp nem a köves Siralomvágó (Ervinék felső területei) nagyon ásványos, nagyon hosszú zamatú boraival. (Ezzel az állítással bizonyára vitatkoznak a fenti területeken gazdálkodók: Petrányiék, Kovácsék.)
Nagyon rendben vannak a Cabernet-k is. Teltek, bársonyosak. Régen eltűntette belőlük a tejsavas erjedés a vékony, kellemetlen almasavat. Ezek persze még majdnem egy évig tovább érnek kis francia tölgy hordóikban. Szóval a pincében fejlődő fehéreknél és a vörösöknél is megvan az esélye egy nagyon jó évjáratnak. Ezt már csak mi – borosgazdák ronthatjuk el. A 2010-es persze más eset. Az a következő 4-5 hónapban még kint alszik a domboldalban. -J-